hits

Hvorfor må alltid de voksne bestemme så mye? Ta meg på alvor og la min mening bety noe...!

Jeg er veldig glad for å være i barnehagen. Det er så mange fine mennesker der, og jeg har nesten alle bestevennene mine der også... Vi gjør mye gøy i barnehagen. Det jeg syntes er veldig dumt er at de voksne skal bestemme så mye hele tiden. De spør så ofte andre voksne om hva de burde gjøre. De spør til og med andre voksne som ikke vet hvem vi barna er engang.. Hvorfor gjør de det?

Hvorfor kan ikke dere voksne spørre oss barna mer i barnehagen? Hvorfor er det nesten alltid dere som skal bestemme? Det er jo vi som er i #barnehagen hele dagen, og det er jo vår hverdag. 

Jeg har aldri forstått hvorfor dere voksne skal bestemme så mye av hva vi barn skal gjøre. Dere har planleggingsdager hvor dere bestemmer hva som skal skje hele året.. Dere bestemmer temaer som skal være over en bestemt tidsperiode, uten å nødvendigvis spørre oss om vi syntes det er interessant eller gøy... Også har jeg hørt dere si mange ganger at dere ikke har flere ideer til temaene vi har, men at dere har satt av en hel mnd til, så dere spør andre voksne..

Hvorfor må det være sånn..? En gang så hørte jeg om en barnehage som skulle ha om indianere. 

 Det var visst satt av tre mnd til prosjektet.. Kompisen min likte egentlig ikke indianere engang. Han likte vikinger.. Hvorfor kunne ikke han heller få leke og jobbe mest med vikinger da.. ? Det var  visst gøy med telt og fjær åsånn, men det var visst voksne som kjeda seg ganske mye etter en stund også sa han, og de ble fort irriterte på oss barna som ikke fulgte med i samlingen..  Kompisen min skjønte ikke hvorfor det måtte vare så lenge..

Hvorfor kan dere ikke spørre oss barna hva vi vil gjøre..?

Når vi skal henge opp på veggen når vi har bursdag så spør dere så ofte andre voksne om hvordan det kan se ut, og hva dere kan gjøre.. Også må vi se på at dere lager den.. Klipper og limer og ordner..

Hvorfor kan dere ikke spørre oss barna? Vi vet hvordan vi vil at det skal være vi..

Og hvorfor kan vi ikke få være med å klippe ut, henge opp, bestemme farger.. ?Det er jo vår bursdagskalender.. Vi vet hva vi ønsker... Og vi elsker å få være med på å lage ting..

Er det ikke fint nok? klarer vi ikke klippe sånn som dere voksne ønsker? Vi øver jo hele tiden. Jeg har egen saks hjemme og jeg. Jeg har blitt ganske god på å klippe faktisk. 

Ta oss på alvor, spør oss! Ikke bestemt alt over hodet på oss.

Dere trenger ikke være så opptatt av klokka heller.. Jeg kjenner ingen i barnehagen spm kan klokka.. Jeg bare hører de voksne sier at jeg må rydde opp, eller slutte og spille spillet fordi den voksne skal på pause - klokka er 11.30! Hvorfo kan ikke de voksne spille spillet ferdig, selvom det tar 20 min til , så kan de gå på pause vel.. ? Om vi spiser 12.00 eller 12.15 spiller ingen rolle det...

I min tidligere barnehage fikk vi være med på å lage ukeplanen.. Vi hadde noen faste aktiviteter også fikk vi være med på å bestemme hva hverdagen vår skulle inneholde.. Det var helt kjempegøy!

De tok oss på alvor! Min stemme og mening betydde noe. 

Når det er snakk om mat i barnehagen så spør dere andre voksne hva barn spiser, enten det er på tur eller i barnehagen.. Hvorfor tenker dere at det er dere voksne som vet det, og ikke vi barna som faktisk skal spise maten.. Dere kan jo bare hjelpe oss på veien, vise oss forskjellig mat, ta oss med i butikken, se i bøker.. Spørre hva vi liker å spise hjemme. Vi spiser veldig mye annet enn pølser, pasta og fiskepinner ;)

I min barnehage så spør de voksne hva vi skal ha til varmmat.. De skriver opp alt på en liste, sånn at de husker hva alle har sagt. Vi får ikke velge den samme matretten to ganger, men alle matretter har forskjellige varianter.. Dette er kjempestas, og det er gøy å bestemme hva vi skal spise.. Det er jo tross alt vi som skal spise den maten. Vi er alltid med å lage maten.. De voksne sier at vi begynner tidlig, og at vi barna kan være med på alt.

De tar oss på alvor!

Hvorfor er det så ofte at alle barn må være med på alt..? Hvorfor kan vi ikke få velge mer selv.. ?

Jeg forstår at det er ganger som voksne må bestemme, og at det er ting i barnehagen vi alle må være med på innimellom.. Men ikke så ofte som dere sier.. Det er så slitsomt å hele tiden bli fortalt hva vi skal gjøre... Jeg og vennene mine er veldig glad i å bygge hytte. Eller tegne.  Lillesøstra mi er ikke så glad i dette, men hun er veldig opptatt av verdensrommet. Men de voksne sier at hun kan få lov til å leke med det når hun blir skolestarter. Der har de om verdensrommet. Hun er jo bare tre år.

De tar henne ikke på alvor!

De tror de vet hva hun vil gjøre og hva hun trenger i hverdagen sin. Men det gjør de ikke alltid. 

Så kjære alle voksne som jobber med barn og i barnehagen!

Husk at det er så veldig mye mer vi barna kan være med på , og vi vet veldig godt hva vi ønsker og hva vi liker..

Ta oss på alvor! Spør oss, hør på oss, tro på oss, ta oss med på alt som skjer. Det er jo det som er å oppdage "verden! 

5 kommentarer

tanketromling

15.09.2016 kl.14:54

Flott innlegg. Har jobbet i barnehage selv i 10 år. Der tok vi barna på alvor og det funka kjempebra!

mygaylife

15.09.2016 kl.20:39

Utrolig bra skrevi du ;)

Julie H. Roll

26.09.2016 kl.13:35

Så utrolig bra Anette! Jeg går 3.året på barnehagelærerutdanning med vekt på ledelse, og blir så inspirert av dette. Har ved flere anledninger de siste 3 årene kommet over dine artikler, og de får meg alltid til å stoppe opp. Det er virkelig tankevekkende det du skriver om, og viktig å sette fokus på det som lett glemmes i en travel hverdag. Stå på! Jeg vil definitivt fortsette å følge med på denne bloggen :)

Anette Svendsen

01.10.2016 kl.23:17

Julie H. Roll: så bra, og tusen takk for det. Det setter jeg stor pris på :) det kommer noen artikler innimellom her.. Jeg er utrolig opptatt av barns beste, og at voksne må ta barn på alvor hele tiden. Lykke til med resten av utdanningen!

Therese

19.03.2017 kl.16:39

🙌🏼

Jeg elsket dette!

Jeg er så enig i at vi må ta barna mer på alvor

Skriv en ny kommentar

Anette Svendsen

Anette Svendsen

36, Halden

KURS OG FOREDRAGSHOLDER FOR BARNEHAGEANSATTE! Barns medvirkning og voksenrollen er mine hjertesaker. Eget kurs om barns drømmer, veiledning av barn, og barns medvirkning. En barnehage for barna! Masterstudent i pedagogikk, ledelse og didaktikk. Utdannet veileder og coacher Dedikert, engasjert og noen ganger ganske omdiskutert. Mange tanker, stort sett hundretusen på en gang.. Jobber for en barnehage som faktisk er for barna, ikke tilpasset for voksne... .. og selvsagt drømmer og magi i hverdagen.. Jeg er ekstremt impulsiv, og er glad for at ikke alt må planlegges til enhver tid.. Og apropo tid.. det har vi nok av.. Bruk den fornuftig sammen med de som er viktig for deg.. :) Hjemmeside: http://www.anettesvendsen.no/ instagramkonto: svendsenanette Mailadresse: post@anettesvendsen.no

Kategorier

Arkiv