En hverdag på jobben..Sett fra en pedagogs øyne... #barnehageopprør2016

Jeg blir møtt med flere, blide "Hei" og verdens trivligste frokost sammen med et par jenter på 5 år.

Så deilig det ser ut med kornblanding og kjeks..

Ja! En liten heks, spiser kjeks. Det rimer jo.. sier hun og smiler..

Ja det gjør det..

Hatt - katt, mø - snø. Ja alt dette rimer..

Hva du kan sier jeg.. Ja, jeg kan mye, enda det er så lenge til jeg skal på skolen.

Plutselig blåser hun opp brystet.

Sånn. Det er fordi det er luft her. Det er luft overalt, sier hun.

Ja, det er oksygen som det heter.

Oksygen..  for et morsomt ord. Men hvis vi er i vannet, da går det ikke å puste ut. Der er det ikke luft! Hvis man er fisk eller havfrue så må man jo puste..? Ja, fiskene puster under vann, de har gjeller..

Det kommer en gutt på 4 år.

Dette sverdet har lavakrefter! Lavaen smelter isen din..

Men hva kan smelte lavaen da?, lurer den fem år gamle jenta på..Er det varmest i verden liksom..? Dette var mye lærdom for store og små på kort tid.. Samtidig så skaper vi gode relasjoner. Vi ser hverandre. Vi snakker sammen. Vi lærer sammen.

Samtidig er det barn som LEKER med lego, LEKER bondegård med små syr, LEKER kaptein Sabeltann, LEKER familie i kjøkkenkroken, LEKER med bilbanen, LEKER Elsa og Anna, LEKER samlingsstund, LEKER med dukker, LEKER at de er på superland, LEKER at de er politi.. De LEKER.. For det er det de trenger, vil og ønsker...! Samtidig så lærer de. De snakker sammen, de skaper relasjoner, de oppdager, de er BARN..!

Samtidig for oss voksne, og spesielt vi som er #pedagogiske ledere - barnehagelærere - hva enn vi kaller det... så er det møter, foreldresamtaler, planlegging, telefoner og beskjeder, barnevernsrapporter, oppfølging av dette, meldinger til PPT, tiltaksteam, veiledning,  riktig påkledning til barn, pauser, og mange andre uforutsette ting...

Vi får til mye, og vi er gode på å organisere oss. Det må vi være. Vi jobber i barnehage.  Vi er 4 voksne på 28 barn. 

 Men husk det her:

Vi har også arbeidsdager på 7,5 timer, to armer, to bein og et hodet.. Vi er ikke laget av gummi som kan strekkes i det uendelige fordi vi skal ha ansvar for stort sett det meste som omhandler barns oppvekst. I utgangspunktet vil jeg si at vi kan trylle innimellom at vi er litt #supermann #superkvinne... Men vi er mennesker.. Som ikke gjør det for pengene...Vi gjør det fordi vi brenner for det...Fordi vi har lyst å skape en forskjell.. Fordi vi vil gi barna en meningsfylt hverdag... Det er viktig at foreldrene blir nevnt i alt dette. Det er ikke sånn at i barnehage og skole så skal vi ha ansvar for at barn få i seg riktig kosthold og nok fysisk aktivitet... Vi kan legge til rette for det, og det tror jeg veldig veldig mange av barnehagene gjør også.. Men det hjelper jo ikke, om ikke foreldrene tar ansvar.. Hva er det i matboksene? hva er det til middag hjemme..? Og ikke minst.. Hva skjer i helgene når barna ikke er i barnehagen ?ALT ansvar kan ikke legges på de fire voksne som jobber med 28 barn... 

Dere er velkommen til å prøve alle mann...og kvinner.. Politikere.. Værsegod..!

Nå er det på tide at vi som jobber med dette hver eneste dag blir hørt.  Og at vi får en #bemanningsnorm vi kan stå inne for, og som vi stoler på. Som er det barna fortjener!!

 Gi de barnehageansatte kunnskapen til å tørre, og gi oss #TID...!! 

 

Jeg jobber i en barnehage hvor ikke alt er bestemt på forhånd. Vi lar barna ha innflytelse på egen hverdag. Og det er jeg stolt av. Jeg jobber sammen med utrolige dyktige mennesker som er gode på å se hvert enkelt barn. Vi har en avdeling med over 50% flerspråkelig, og det som fungerer aller aller best er hverdagen vår. Hverdagen med samtaler, spille spill sammen, lese bøker sammen, gå på tur sammen. #OPPDAGE VERDEN SAMMEN, LEKE sammen. Hverdagen som ikke er bestemt og fastsatt til punkt og prikke hele tiden. 

#Barn trenger mer frihet og muligheter. JA-voksne som har tid og er engasjert... Som har et fang når det trengs.. Som gjør alt for t barna skal trives i barnehagen..Som undrer seg sammen med de..  Som ser de sårbare barna... Barn som får være barn.. Barn som får leke med andre barn...

Ikke innstramninger, og en satt hverdag, kartlegging og språktesting.. Vi trenger voksne som jobber for en barnehage som er for barna.. Som er på deres premisser... Barnas behov, og ikke de voksne sitt..

Kanskje vi heller kan kartlegge alle #politikere. Er de der de skal være? Har de gjort det vi ønsker innenfor den alderen de er, og i forhold til hvor lenge de har vært her. Stemmer dette overens med resten av europa? Vil det bli enklere for de i videre arbeidsliv om vi får dette på plass...?  Vil det bli enklere for oss om vi fastsetter arbeidsdagen deres? Vil vi få bedre oversikt og kontroll da.. vil vi ha det?

 

Ja, det er store forskjeller i barnehagene som er i Norge, men naturfag kommer ikke til å fikse dette... Ikke matte heller.. Det er andre ting som trengs. En annen kunnskap.. Det trengs mer kunnskap om vold og overgrep, barn som trenger ekstra oppfølging, organisering..og tydelig ledelse.. Nytenkende tydelige pedagoger. 

Ikke undervurder alle oss som jobber i barnehagen. Vi er faktisk veldig gode på akkurat det. Det å jobbe i barnehagen.... 

 

 

 

Én kommentar

Ida

01.05.2016 kl.10:56

I starten av artikkelen hadde jenta rett. Det er luft som omgir oss og går ned i lungene, ikke oksygen. Puster en ren oksygen blir man forgiftet.

Skriv en ny kommentar

Anette Svendsen

Anette Svendsen

35, Halden

Jeg ja.. altså.. enkelt og greit så er det vel som dette; Adhd, homo, dedikert, engasjert og noen ganger ganske omdiskutert. Jeg har meninger om det meste, og mange har meninger om meg. Mange tanker, stort sett hundretusen på en gang.. samme som at jeg alltid har en plan, også en plan til, og en til, og ofte til samme tid, .. og det viktigste av alt.. DRØMMER.. Jeg er ekstremt impulsiv, og er glad for at ikke alt må planlegges til enhver tid.. Men sånn er det vel ofte for oss bokstavfolk... ;) Mitt motto er: Alt er mulig, du må bare prøve og kanskje øve! DU kan klare ALT du vil i verden! Første skritt er å tørre prøve.... :) OPP OG FRAM! Hjemmeside: http://www.anettesvendsen.no/ instagramkonto: svendsenanette Mailadresse: a_svendsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits