Kan ikke barna få bestemme selv..?Gutter i rosa og jenter som superhelter.. Det er jo samma det..

Gutter i kjoler og jenter som leker med biler.. Gjør det noe? Hvorfor iall verden skal de ikke kunne gjøre det...?  Det handler om mye mer enn bare #prinsesser og #superhelter.

Leste selvsagt denne artikkelen om karneval og at det ble avlyst. Men det handler jo ikke bare om kostymene i seg selv.

Dette kjøpepresset er jeg helt enig i enig i.. Lag gjerne kostymer selv. Superheltmasker og kongelig kroner. Og for all del snakk med barna om det. Og foreldrene. Vi må lære de at alle barn kan få være som de vil.. :) Hvorfor ikke ha en superheltdag, eller en kongelig dag? Dette gjorde vi i vår barnehage. DET var superstas! Da lagde vi mye av kostymene selv, og de hadde med noe hjemmeifra.

 

Kan ikke #barna få være som de vil... Det er vel akkurat det samme det.. Bare de føler seg sett! Vår jobb er å snakke med barna og foresatte.. At det er lov å ikke være som "alle" andre.. Eller som det kommersielle rundt oss vil vi skal være.. Det er ikke noe som heter# guttefarger og #jentefarger... Det er ikke noe som sier at jenter skal leke med dukker og gutter skal leke med biler... Barn leker og utforsker... De utforsker og leker med alt mulig.. Noen mer enn andre.. Noen gutter er nesten bare opptatt av biler og noen jenter er nesten bare opptatt av prinsesser og dukker... Ja! Samma det... Men la de få lov å bestemme det selv.. Og utforske.. Så finner de ut av det selv.. De lærer seg nye ting.. De er nysgjerrige.. Og takk og lov for det.. ;)  

 Og slutt å vær så redd for om sønnen din vil leke med dukker, eller om han liker å kle seg i kjole... Om kjøkkenkroken er en populær arena for han å leke på..  Hva gjør vel det..? Er du redd for at han skal bli homo? At han ikke skal like fotball eller hockey? Vet ikke hvor mange gutter/pappaer jeg har snakket med som har panikk for dette... Bare tull!! Og om så at sønnen hverken liker fotball eller biler, om han ender opp med å like gutter så vil vi vel bare at barna våre skal ha det bra. Tro på seg selv, ha venner og ikke minst at de har foreldre og voksne rundt seg som støtter de uansett...!! 

 Og mens vi er inne på det.. ordet guttejente..Kjærevene.. bare fordi det er jenter som ikke liker kjoler eller elsker prinsesser...  Eller klarer å fikse sykkelen sin selv, eller liker å være med på verkstedet.

Jeg har ofte blitt betegnet som en guttejente.. Har aldri vært spesielt opptatt av dukker, selv om jeg lekte med det også. Bilbane og. Og jeg klarer nå å skifte olje på bilen min. Jeg småsnekrer litt hjemme, og skifter dekk. Ikke fordi jeg skal være så forbanna guttete.. Men fordi jeg liker å klare ting selv. Jeg er glad for at jeg ikke må spørre om hjelp til alt mulig. At jeg har lært meg disse tingene selv. At jeg har måtte gjøre ting eller prøvd uavhengig om jeg er jente..  Men samtidig så elsker jeg å lage mat, og pynte og fikse hjemme. Ikke fordi jeg er jente, men fordi jeg liker det.

Det er jeg så glad for..:) Jeg er dårlig på å strikke og sy. Men ikke fordi det er jentete. Bare fordi det er kjedelig, og for meg en tålmodighetsprøve fra ...... ;)

 

 Men ikke la butikkene få bestemme hva jenter og gutter skal ha på seg, kle seg ut som eller hva de skal leke med.. 

Det er jo helt drøyt... Det finnes bøker som er bare for gutter, eller bare for jenter.. Seriøst.. ! Det er jo der vi må stoppe det...

Boikott nå for guds skyld disse bøkene! Og finn gjerne alternativer slik at barna selv får velge.. Det er ikke vi som skal bestemme hva gutter o jenter skal tegne eller lese.. Det er barn selv som skal vite mulighetene de har, så velger de selv utifra dette..

Når jeg går i en bokhandel og finner en bok som heter 404 tegneaktiviteter for GUTTER som er blå med bilder av traktorer, fly, biler, båter og andre "tøffe" ting og , 404 tegneaktiviteter for JENTER i en rosa bok med bilder av søte dyr, prinsesser, og koselige eventyrfigurer ...

 

SERIØST! Hvorfor ikke 808 tegneaktiviteter for barn! :)

Ukas kaktus burde herved vært sendt!

Og dessverre så fins det bøker som er bare for gutter eller bare for jenter med eventyr, fortellinger, og andre ting.. Trist, for ikke å snakke om pinlig dumt!

 

Jeg heier på de barna som leker med akkurat det de vil. Og som tidlig vet hva de ønsker, gjør seg opp meninger om hva som er interessant eller ikke... Det er ofte sånn at jenter og gutter leker med forskjellige ting, og ofte vet vi jo at noen gutter er nærmest født med en lekebil i hånda.. Ja så er de det.. La de få sine interesser. Enda mer heier jeg på de voksne som lar barna få leke med det de vil.. :)

Det er jo der vi må stå opp, og vise hva som er hva... At det spiller ingen rolle hvordan du kler deg, eller hvem du ønsker å være... Det handler om hvem vi er, hva vi sier og hvordan vi er mot hverandre...:) 

 

7

Jeg er helt enig med deg men det er ikke mange som tenker som deg fordig mange blir mobba av å vere seg selv men bra for at du skriver det!!

Flott innlegg. Mange ting man glemmer. Ha en fin søndag:)

Takk for det..:) Det samme til deg.. :)msjannicke:

Er så enig! Kjøpte en bok her om dagen til et barn og så kommer jeg til kassen. Er det til en gutt eller jente? Så hadde hun blått papir og rosa papir, man kunne bruke den siden som passet, altså, who cares? Man får jo kun kjøpt rosa eller blå langrennsski også. Fatter ikke at alt skal være så delt, ikke rart barn som vokser opp idag blir preget av samfunnet..

Trodde ikke mine egne ører da jeg for en stund siden hørte en mann sa til en liten gutt som fant seg en dukkevogn: "Det er vel ingen gutter som leker med dukkevogner vel". De finnes fortsatt i 2016 de som tenker slik, desverre...

Så bra skrevet, og er så enig! Må innrømme at jeg har kjøp disse bøkene 🙈 Men de kunne like gjerne vært ei bok, er mange av de samme figurene i begge bøkene. Er forresten veldig glad for at jeg plutselig fant akkurat din blogg ☺

Bra skrevet! Det er synd at mange henger etter og fortsatt lever i gudene vet hva slags årstall..

Det er så viktig at vi ser barna og lar de velge selv uten at noen skal fortelle de hva de skal leke med og ikke. Barna klarer å ta valg selv, og det er så vondt å se at voksne mennesker prøver å forme de etter hva jenter og gutter "burde" leke med, eller hvordan de "burde" være ut ifra kjønn. Det finnes absolutt ikke leker kun for gutter og kun for jenter. Butikker legger til rette for gutte - og jente avdelinger, og det er så synd. Det er faktisk ikke alle som vil ha det som er i jenteavdelingen eller gutteavdelingen. Og noen mister litt av sin identitet pga voksne som forteller de hvor de skal gå og hva de skal leke med. Det er så feil! Samfunnet må åpne øynene. Vi må lære oss å se barnet som det er! :-) Og hvis noen er redd for at barna sine skal bli homofile så har jeg ikke ord. Homofile er også mennesker. Og hva så om barnet ditt mulig er det? Det er jo bare bra at han/hun er seg selv, og det viktigste - får lov til å være seg selv :-)

Skriv en ny kommentar